zaterdag 24 maart 2012


 De navelpiercing

Microtrend: de navelpiercing

Maxitrend: ontwikkelen imago

Megatrend: individualiseringDe Egyptenaren zijn deze trend begonnen. De navelpiercing stond voor moed en vertegenwoordigde de mannelijkheid. Zodoende was deze trend alleen toegestaan aan de farao. Voor de rest van het volk was het verboden een navelpiercing te nemen.

Overigens zijn er ook bewijzen dat in het verleden de navels vaak werden gedecoreerd. Deze versieringen hadden te maken met rituele of esthetische doeleinden.
Er zijn veel soorten piercings. De navelpiercing is er 1 van. Het is een sieraad voor het lichaam vergelijkbaar met oorbellen (oorpiercing). Tegenwoordig is de piercing gebruikelijker bij vrouwen dan bij mannen. De huidplooi boven de navel wordt doorboord met een dikke naald. Daarna wordt het voorzien van een captive bead ring totdat de piercing volledig is genezen. Er zijn staaf- of ringsieraden in verschillende ontwerpen. Er bestaan verhalen dat een infectie van een navelpiercing schadelijk kan zijn voor de lever, peritoneum of zelfs onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Hier zijn geen bewijzen van.Ondanks de lange genezingstijd en kans op afstoting van het lichaam is dit in de jaren ’90 een erg populaire piercing. Het was zelfs de meest gewilde piercing onder de jongere meisjes, mede doordat de piercing makkelijk te verbergen is. Maar de naveltruitjes werden hierdoor juist erg populair. Het was een manier van een imago aannemen. Doordat het voornamelijk een piercing voor vrouwen was, kreeg het een wild woman-symbool. Vanaf je 16e kan je zonder toestemming van je ouders een piercing laten zetten. Had je voor je 16e een navelpiercing dan was dat heel wat. De piercings werden geshowd in de disco doormiddel van de naveltopjes en glitterende ontwerpen.De cultuur en celebs hebben een grote rol gespeeld voor de promotie van deze piercing.
In de videoclip ’Cryin’ van Aerosmith is te zien hoe Alicia Silverstone’s navel gepierced wordt door de bekende piercer Paul King. Hierna zou de navelpiercing bij het mainstream publiek gewild zijn geworden. Pas nadat de super modellen Christy Turlington en Naomi Cambell met het sieraad op de catwalk verschenen begon het een echte trend te worden. Steeds meer beroemdheden zoals Cher en Madonna volgde de trend en werden gezien op feesten met het navel sieraad. Dit was het begin van een ware tiener trend.Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten